Aparatul primarului

aparatul primarului

Primarul are in subordinea sa un aparat propriu ce comunica cu locuitorii comunei....

Citeste mai mult

Hotarari CL

hotarari cl

Hotararile CL sunt supuse votarii si se refera la buna functionare a comunitatii...

Citeste mai mult

Documente contabile

documente contabile

Aici va sunt prezentate bugetul, bilantul, rectificarile si alte acte privind banii comunei

Citeste mai mult

Declaratii de avere

declaratie de avere si interese

Aici gasiti declaratiile de avere si interese ale membrilor CL si functionarilor publici...

Citeste mai mult

Contact

contact

Printr-un singur click luati legatura cu noi privind problemele pe care le aveti

Citeste mai mult

Interesul pentru invatarea literelor, pentru stiinta cartii, s-a manifestat la Zapodeni anterior oficializarii invatamantului de catre Alexandru Ioan Cuza. o scoala dascaleasca a functionat la Zapodeni intre anii 1830-1856. Nu putem decat sa banuim numele celui care a predat elevilor din ceaslov in aceasta perioada, in vremea copilariei lui Ion Creanga. Identificarea dascalilor bisericesti, slujitori la biserica Sf. Nicolae din Zapodeni intre anii 1820-1865, nu este dificila, decat in masura in care trebuie sa cautam personajul nostru.
Dupa ani buni de zile, invatamantul ideologic isi urma necurmat calea. Printr-o nota telefonica, din 13 iunie 1962, catre “scoala de centru la com.“, se facea anunt ca in ziua de 17 iunie, ora 9 domineata, “sa fie mobilizate toate cadrele didactice la invatamantul ideologic“.
 
 
SCOALA DIN SATUL ZAPODENI

 

O scoala dascaleasca a functionat la Zapodeni intre anii 1830 si 1856. Nuputem decat sa banuim numele celui care a predat elevilor din ceaslov in aceasta perioada, in vremea copilariei lui Ion Creanga. Identificarea dascalilor bisericest, slujitori la biserica Sf. Nicolae din Zapodeni intre anii 1820 si 1865, nu este dificila, decat in masura in care trebuie sa cautam personajul nostru. Totusi, un nume retine atentia: Enache Balauta. Diacon la 1820, il gasim doar ca dascal la 1831 si tot astfel la 1838 si 1845. Desi uneori este pomenit si cu rangul de diacon, el slujeste ca dascal pana in anul 1860. Inclin sa cred, ca acest personaj este dascalul “invatator“. Familia Balauta a dat din sanul ei mai multi clerici(cel putin patru preoti in secolul al XIX-lea), iar primul invatator, la 1865, a fost preotul Ion Balauta. Nu stiam daca el va fi fost sau nu fiul lui Enache Balauta. Insa cele aratate constitue un argument in sustinerea afirmatiei ca un membru al acestei familii trebuie sa fi fost dascalul ce a predat stiinta slovelor intre 1830 si 1856: Enache Balauta. Insa cele aratate constituie un argument in sustinerea afirmatiei ca un membru al acestei familii trebuie sa fi fost dascalul ce a predat stiinta slovelor intre anii 1830 si 1856: Enache Balauta. E greu de spus cati copii au frecventat scoala in acest timp. Insa, perioada cand scoala n-a mai fiintat, gasim numele unor elevi din Zapodeni in cataloagele Scolii primare de baieti nr. 1 din Vaslui. Intre anii 1861 si 1864 intalnim numele unor elevi precum: Zaharia Balauta(fiul preotului Ion Balauta), Vasile Chiratcu, Ioan Chirosca, Gheorghe si Teodor Dragu, Ioan Dragu, Teodor Sarbu, Vasile Solomon(fiul preotului Grigore Solomon), Zaharia Potorac. Merita sa nu fie trecuta cu vederea Ioan Bunea din Portari si Ioab Branza din Ciofeni.
Intre anii 1859-1860 populatia comunei Zapodeni numara 1501 locuitori, din care satul Zapodeni 1025 si Portarii 476, pentru ca la 1865 comuna sa aiba 426 de familii. La acest numar de locuitori a functionat o prima clasa de numai 10 elevi al carei invatator a fost preotul Ion Balauta, numit in post la 5 aprilie 1865. Avea 27 de ani si era absolvit al cursului inferior al seminarului. Mai tarziu, la 16 iulie 1893, invatatorul de atunci, Constantin Ciureanu, avea sa scrie intr-un chestionar ca scoala a fost infiintata la 1 mai 1865. Nu stim cum a evoluat situatia scolara dupa aceasta data, intrucat arhiva scolii nu s-a pastrat incepand cu anul 1873. Documentatia ce o gasim dupa acest an nu ne da o parere prea buna despre evolutia scolii de pana atunci. Cei 35 elevi inscrisi alcatuiau numai clasele I si II(31 in clasa I si doar 4 in clasa a II-a), din care frecventau regulat cursurile numai 17. Situatia, dadea de inteles invatatorul Stefan Mogulescu, numit in post la 1873, era astfel preluata, probabil de la preotul Balauta, si ca“in timpul semestrului I-iu de la instalarea mea in funcciune au fostu forte scurtu din care cause nu s-au pututu prepera unuia din copiii din tota materia prescrise in expiratul semestru“ prin urmare cerea revizorului scolar invoire sa tina examenul de semestru “o data cu celalaltu a semestrului al II-lea de vera“. Pana atunci, invatatorul avea sa nadajduiasca in Providenta: “sper pe Creatorul ca-mi voi indoi zelul in desvoltarea activitatei copiiloru si instituirei si resultatul va fi mult superior acestuia.“
Cel care a pus invatamantul pe fagasul sau firesc la scoala din Zapodenia fost Constantin Al. Ciureanu. Primarul comunei Telejna(unde a fost arondat si satul Zapodeni pentru scurt timp, intre anii 1875 si 1876) il consemna la 2 iunie 1875 ca avand “finitucursu de 4 clase“ la Liceul National. Intra-adevar, in anul scolal 1870-1871, tocmai cand Theodor Dragu absolvea liceul, Constantin Ciureanu era al 14-lea din cei 22 elevi promovati ai clasei I gimnaziale. In anul scolar 1873-1874, Ciureanu absolvea clasa a IV-a, respectiv cursul inferior al Liceului National din Iasi, fiind al 9-lea din cei 11 promovati. In acelasi an, 1874, el este numit in post la Zapodeni. Aici el preda in primul sau an de invatamant, 1874-1875, la 42 de copii, din care 38 de elevi in clasa I si 4 in clasa a II-a. Dintre elevii de atunci s-au remarcat doi: Cheorghe Alexandrescu din clasa a II-a si Coman Mardarescu din clasa I. Ambii aveau sa absolve Scoala Normala din Barlad in anul 1884; Gh. Alexandrescu, din 1898, a venit la Zapodeni in locul lui Constantin Ciureanu, iar Coman Mardarescu a predat un timp la Danesti(intre anii 1889 si 1910), dupa care se transfera la Scanteia. Acesti doi invatatori au facut parte dintre elevii vizitati de Mihai Eminescu la Zapodeni in anul scolar 1875-1876. Acest an aducea ceva nou, un progres, fata de cei precedenti: exista clasa a III-a. Din cei 38 elevi, la 17 iunie 1876, 28 erau in clasa I, 8 in clasa a II-a si 2 in clasa a III-a.
Activitatea de revizor scolar a lui Mihai Eminescu in judetele Iasi si Vaslui s-a desfasurat intre 1 iulie 1875 si 4 iulie 1876. Intre 10 si 28 august 1875 el viziteaza 54 de sate din judetul Vaslui. La 13 august isi insemna vizitele satele Rediu, Brodoc, Puscasi, Balteni si Maraseni.
Scroll to top