Aparatul primarului

aparatul primarului

Primarul are in subordinea sa un aparat propriu ce comunica cu locuitorii comunei....

Citeste mai mult

Hotarari CL

hotarari cl

Hotararile CL sunt supuse votarii si se refera la buna functionare a comunitatii...

Citeste mai mult

Documente contabile

documente contabile

Aici va sunt prezentate bugetul, bilantul, rectificarile si alte acte privind banii comunei

Citeste mai mult

Declaratii de avere

declaratie de avere si interese

Aici gasiti declaratiile de avere si interese ale membrilor CL si functionarilor publici...

Citeste mai mult

Contact

contact

Printr-un singur click luati legatura cu noi privind problemele pe care le aveti

Citeste mai mult

“Un popor fara de datini, de cantece, de port si de limba originala nationala e sters de pe fata pamantului.“ (Lucian Blaga)
“Nimic mai universal decat folclorul...; cu toate acestea nimic mai national si chiar local decat folclorul.“ (Gheorghe Vrabie)

 

Caminul Cultural Zapodeni, plecand de la bogatia folclorica a zonei, aceasta exceland in primul rand prin varietatea elementelor de cartografie, a celor muzicale si prin cultivarea traditiilor legate de obiceiurile de iarna isi propune revigorarea traditiei dansului popular a ansamblului “Hora din strabuni“. Incercand o exprimare plenara in spiritual sincretismului manifestarilor de cultura populara, ansamblul va reuni pe scena o formatie de fanfara, solisti vocali si instrumentisti, dansatori, interpreti ai obiceiurilor de iarna, exprimand cele mai vechi traditii locale prin texte literare, evolutii coregrafice si musicale. In prim plan se va impune costumatia autentica,mastile si recuzita straveche, toate concurand spre reinvierea atmosferei satului de tip traditional in momentele sale de sarbatoare. Situata la intretaierea unor drumuri importante de pe Valea Barladului, comuna Zapodeni a avut in acelasi timp o deschidere catre noutate, catre inovatie. In sate au patruns numeroase piese musicale din diferite zone ale tarii,impamantenindu-se alaturi de cele locale. Domeniul datinilor si obiceiurilor a ramas insa lipsit de orice influenta straina pastrandu-se strict in cadrul sau stravechi. Totodata comuna Zapodeni este reprezentata pentru zona folclorica a Podisului Central Moldovenesc. Locuinta satelor este foarte veche si s-a perpetuat evident cu intreruperi in perioada medievala, secolele V-XI, XIV-XV si XVII-XVIII(Al. Andronic si N. Zaharia &8220Asezari din Moldova“). Denumirea de Zapodeni provine de la “Zapodia“, cuvant de origine slava=ascunzatoare, loc ascuns; Locuitorii comunei Zapodeni sunt in mare parte razesi. Comuna beneficiaza de o monografie vol I si vol II-editata de domnul Lucian Valeriu-Lefter-consultant la centrul Judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale Vaslui. Exista si un monument istoric “Biserica Sf. Nicolae Zapodeni“ construita din lemn si dateaza din secolul al XVII-lea. Comuna Zapodeni este bogata in traditii, cetatenii de toate varstele participa la toate activitatile culturale. Cea mai reprezentativa traditie este dansul popular.
Scroll to top